Emailleren van metaal

Metalen producten zien er na fabricage en afwerking niet altijd even aantrekkelijk uit. Bovendien moeten metalen worden beschermd tegen contact met vocht, dat corrosie veroorzaakt en hun levensduur aanzienlijk verkort.

Een oplossing voor deze problemen is het emailleren van metaal, een technologie die het mogelijk maakt op het oppervlak van staalprodukten een speciale beschermlaag aan te brengen die opmerkelijk is door zijn esthetische kwaliteiten. Metaalglazuur is een pasta of een poeder dat glas bevat. Tijdens het smeltproces wordt het email in feite aan de metalen oppervlakken gelast, waardoor een sterke en voldoende duurzame beschermlaag wordt gevormd.

Afhankelijk van het soort email zijn er twee methoden om het op metalen aan te brengen – droog en nat. De eerste methode wordt tegenwoordig zelden gebruikt, omdat zij vrij duur is en geen afdoende bescherming biedt. In het verleden werd het uitsluitend voor gietijzer gebruikt. De essentie van deze methode is dat afgewerkte metalen onderdelen of voorwerpen worden voorverwarmd, en vervolgens voor een speciaal apparaat worden gehangen dat eruitziet als een spuitpistool. Het emailpoeder wordt op het oppervlak van het metaal gespoten, dat vervolgens in een dunne laag wordt afgezet. Het product wordt vervolgens bij hoge temperaturen gebakken.

Het natte emailleerproces wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt. Het aanbrengen van het email is in dit geval veel eenvoudiger en vergt geen extra energiekosten. Het email wordt op het oppervlak van de metalen delen aangebracht in de vorm van een pasta, gedroogd bij een temperatuur van ten hoogste +50 °C en vervolgens gebrand.

Bij het emailleren van metalen wordt vaak een speciale primer gebruikt, die de coating bijzonder sterk maakt en bestand maakt tegen vocht, zuren, temperatuurschommelingen en mechanische beschadiging. De grondverf wordt gewoonlijk gemaakt van veldspaat en borax en heeft een diepzwarte kleur en een hoge refractieweerstand. Zodra de primer op metalen producten is aangebracht, moeten ze worden gebakken. Hierdoor krijgt het metaaloppervlak een poreuze laag, waarover de uiteindelijke laag email wordt aangebracht.

Het uitblussen van de produkten is in dit geval herhaaldelijk noodzakelijk, omdat het email zelf na het drogen een vrij broze laag is, en elk hard voorwerp gemakkelijk zijn sporen kan nalaten. Alleen onder invloed van hoge temperaturen wordt het glazuur bijzonder sterk en bestand tegen vrijwel alle invloeden van buitenaf.

De technologie voor het aanbrengen van email op verschillende soorten metaal heeft haar eigen eigenaardigheden. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de duurzaamheid niet alleen afhangt van de naleving van het technologische proces, maar ook van de voorbereiding van het metaaloppervlak op dit soort behandeling. Alle metalen, zonder uitzondering, moeten vooraf mechanisch en chemisch worden gereinigd.

In het eerste geval, als het emailleren in industriële omstandigheden gebeurt, wordt het geschrobd met speciale borstels. De chemische behandeling bestaat meestal uit zoutzuur of zwavelzuur, dat vervolgens wordt geneutraliseerd door een waterige oplossing van soda. De laatste fase van de reiniging is opnieuw een mechanische borstelbewerking, die chemische resten en vocht helpt verwijderen.

Industrieel emailleren van metaal is een vrij ingewikkeld en tijdrovend proces dat moderne, uiterst precieze apparatuur en kwaliteitsmaterialen vereist om duurzame coatings te creëren. Het is waar dat er manieren zijn om metaal thuis te emailleren, maar deze coatings staan niet bekend om hun sterkte en duurzaamheid.

Wat het gebruik van geëmailleerde metalen betreft, is het scala van toepassingen zeer breed, van de levensmiddelen- en de farmaceutische industrie tot de vervaardiging van buizen, sanitaire apparatuur en huishoudelijke apparaten.

This entry was posted in Blog.