Hoe je badglazuur kunt repareren

Hoe je badglazuur kunt repareren – stap voor stap om een badkuip een frisse nieuwe look te geven

Het repareren van badglazuur is een geweldige manier om uw badkuip een frisse nieuwe look te geven

Geëmailleerde stalen en geëmailleerde gietijzeren badkuipen bieden stijl en duurzaamheid in schoppen. Desalniettemin kunnen ze na verloop van tijd beschadigd en versleten raken en het is belangrijk om te begrijpen hoe u het badglazuur kunt repareren. Gele vlekken en verkleuringen, schilfers, barsten en afbladderend glazuur zijn veelvoorkomende problemen bij oudere kuipen – maar gooi de uwe nog niet weg!

U kunt uzelf geld besparen en milieuvriendelijker zijn door te leren hoe u uw badkamerideeën kunt opfrissen met doe-het-zelf-retouches en het opknappen van versleten badglazuur. ‘De handigste huiseigenaren kunnen het uiterlijk van een oude versleten badkuip vernieuwen met een badglazuurverf’, zegt Scott Poole, directeur bij Renotub (opent in een nieuw tabblad).

Wat veroorzaakt versleten badglazuur?

Emaille baden zijn metalen kuipen gemaakt van gietijzer of geperst staal, afgewerkt met een beschermende coating genaamd glasachtig email (ook wel porselein email genoemd). Na verloop van tijd kan het bad beginnen te verkleuren, waardoor er gele of hersenvlekken ontstaan, en het oppervlak kan putjes krijgen.

Deze problemen kunnen ontstaan door een gebrek aan regelmatige reiniging, gebruik van bleekmiddel of andere ongeschikte agressieve chemicaliën, afzettingen van shampoos enz. en/of kalkaanslag in gebieden met hard water. Emaille kan ook slijten als er gedurende langere tijd water op het oppervlak blijft druppelen of druppelen.

Het laten liggen van badmatten en het niet repareren van lekkende kranen zijn ook veelvoorkomende oorzaken van schade. Evenzo, als het bad onjuist is geïnstalleerd of na verloop van tijd is afgewikkeld, loopt het water mogelijk niet goed weg.

Hoe je badglazuur kunt repareren

Hoe badglazuur te repareren

Het repareren van versleten badglazuur is mogelijk voor de slimme doe-het-zelver, dankzij de beschikbaarheid van moderne retoucheerproducten en verven voor het opnieuw aanbrengen van glazuur. Een bak emaille verf die groot genoeg is voor twee volledige overspuitlagen kost slechts £ 26 van plaatsen zoals Amazon (opent in nieuw tabblad), en je kunt het werk in slechts een paar uur doen. Hier is hoe het te doen:

1. Repareer eventuele scheuren en schilfers

‘Het is altijd aan te raden om eventuele schilfers of kleine scheurtjes te repareren voordat het oppervlak opnieuw wordt aangebracht’, zegt Scott.

Het repareren van spaanders in een bad is vrij eenvoudig, net als het repareren van een gebarsten bad. U kunt vulmiddel en kits kopen om uw bad te helpen repareren.

2. Koop een geschikt resurfacing-product

Als u slechts een klein gebied wilt bijwerken, stem dan de kleur van het product af op uw bad – onthoud dat er veel verschillende tinten wit zijn. Als er grotere plekken of meerdere te behandelen gebieden zijn, is het meestal het beste om het hele bad opnieuw op te duiken.

3. Bedek armaturen en fittingen

Als het hele bad vernieuwd moet worden, breng dan eerst zorgvuldig afplaktape aan op de kranen, afvoeren, andere fittingen, afdichtingsmiddelen en zijpanelen om ze te beschermen. Bedek de badkamervloer, wastafel, toilet, douchepanelen enz. met stoflakens.

Hoe je badglazuur kunt repareren

4. Zorg ervoor dat het oppervlak glad is!

Schuur eventuele scheur- of spaanreparaties die u in stap 1 hebt uitgevoerd, zodat ze gelijk liggen. ‘Schuur vervolgens het badoppervlak grondig met een geschikt schuurpapier met korrel 600 en verwijder eventuele losse verf en roest met een staalborstel’, zegt Scott. Dit creëert een sleutel voor de emailverf om aan te hechten.

5. Maak het bad schoon

Boen het bad grondig met een milde zeepoplossing. Vul het bad eenvoudig met heet water en vloeibaar afwasmiddel en veeg het vervolgens af met een zachte spons of doek.

Vermijd zure producten, crèmereinigers, staalwol en andere schurende producten, omdat deze het glazuur verder kunnen aantasten.

6. Verwijder hardnekkige vlekken

Om hardnekkige vlekken aan te pakken, mengt u natriumbicarbonaat met een beetje water om een ​​pasta te maken – breng aan op de vlek, laat 45 minuten intrekken en veeg weg met een vochtige spons.

7. Herhaal indien nodig

Herhaal dit reinigingsproces in twee fasen totdat het bad zo vlekkeloos mogelijk is en laat het vervolgens goed drogen.

8. Verf op het glazuur

Draag handschoenen en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is, breng de lakverf aan volgens de instructies van de fabrikant. Sommige systemen zijn kant-en-klaar, andere moeten ter plaatse worden gemengd.

De meeste producten kunnen worden geborsteld, gerold of gespoten. ‘Gebruik een kwast met fijne haren van topkwaliteit en breng slechts in één richting aan voor een glad oppervlak. Bedek de randen terwijl je schildert om harde lijnen te vermijden’, zegt Scott.

9. Voeg nog een laag toe

Om een hoogwaardige afwerking te krijgen, moet u de emailverf meestal in twee dunne lagen aanbrengen (volg de richtlijnen van de fabrikant voor droogtijden tussen toepassingen). Dikkere vachten verhogen het risico op lelijke druppels; als er een verschijnen, strijk ze dan snel glad.

10. Wacht tot het droog is

Laat de afwerking uitharden tot zijn volledige hardheid voordat u het bad gebruikt. Afhankelijk van het product kan dit 48 uur tot een week duren. Als je een goed doe-het-zelf-reparatiesysteem voor badglazuur hebt gekozen en het correct hebt toegepast, zou het 10 jaar of langer mee moeten gaan.

Is een professionele badrenovatie het geld waard?

Professioneel overspuiten van bademaille kost doorgaans £ 400- £ 700 plus btw, afhankelijk van het type badkuip en de arbeidskosten in uw regio. Dit kan reparaties aan kleine onvolkomenheden omvatten, maar significante chips en scheuren zullen extra kosten.

Desalniettemin kan het nog steeds gelden als een budgetbadkameridee, aangezien de prijs nog steeds veel goedkoper moet zijn dan het eruit halen en vervangen van een bad van goede kwaliteit. Bovendien bieden veel gespecialiseerde bedrijven garanties van meer dan 5 jaar en zijn ze experts in het matchen van kleuren om de perfecte afwerking voor uw opgeknapte badglazuur te krijgen.

Hoe je badglazuur kunt repareren

Hoe duurzaam is modern bademaille?

Als u overweegt een nieuw bad te installeren, is het de moeite waard om te weten dat moderne emaille afwerkingen extreem duurzaam zijn. Bovendien zijn er enkele innovatieve opties op de markt waardoor u niet beperkt bent tot standaard gietijzer of staal.

‘Ons Iso-Enamel-proces combineert speciale mineralen en steenpoeders, wat een luxe ervaring geeft in een bad dat minder dan de helft van het gewicht van gietijzer weegt, zodat u geen honderden euro’s hoeft uit te geven aan het versterken van uw badkamervloer’, zegt Phil Etherden, directeur bij The Albion Bath Co (opent in nieuw tabblad). ‘Iso-Enamel is ook bestand tegen alle schoonmaakmiddelen, zelfs kalkverwijderaars, zonder angst voor verkleuring, krassen of schilfers.’

This entry was posted in Blog.