De witste verf ter wereld zal steden redden van de hitte

De witste verf ter wereld zal steden redden van de hitte

UNStudio (Holland) en Monopol Colors (Zweden) hebben een witte verf gemaakt met zeer sterke reflecterende eigenschappen. Hiermee hopen ontwerpers de hoeveelheid warmte die wordt geabsorbeerd door gebouwen en koele steden te verminderen.

Vermindert de verf de behoefte aan airconditioning en de impact van de zogenaamde stedelijke hitte-eilanden (warmere delen van het stad).

Coolest White, ontwikkeld door UNStudio en verffabrikant Monopol Colors, is een ander voorbeeld van hoe architecten en ontwerpers werken om hun impact op het milieu te verminderen.

“Niemand beweert dat onze steden heter worden, dus je moet jezelf de vraag stellen: hoe kunnen we dit stoppen”, zegt UNStudio-hoofd Ben van Berkel. – Aan de ene kant maakt onze verf gebouwen duurzamer, en aan de andere kant anders kan het het stadswarmte-effect aanzienlijk verminderen.

Omdat de “koelste witte” verf meer zonlicht weerkaatst dan andere verven, kan deze worden gebruikt om gebouwen te beschermen tegen overmatige zonnestraling, stedelijke hitte-eilanden te verminderen en de hoeveelheid energie te verminderen die nodig is om een ​​gebouw te koelen.

UNStudio is van plan een heel gebied in Zuidoost-Azië te bedekken met nieuwe verf.

Werkt de verf volgens het principe dat donkere materialen die in de bouw worden gebruikt, minder reflecteren en meer warmte van zonlicht absorberen dan lichtere materialen.

De reflectiviteit van een materiaal wordt bepaald door de totale zonnereflectiewaarde (TSR), die wordt gemeten op een schaal van 1 tot 100. Hoe hoger de TSR-waarde, hoe meer stralen het materiaal kan reflecteren en de hoeveelheid warmte die wordt geabsorbeerd door de gebouw.

De “coolste witte” verf heeft een PSO-waarde van meer dan 80, terwijl andere witte materialen in het bereik van 70-75 liggen. Volgens Monopol Colors is de PSO voor donkere materialen 15-35.

“Met de ‘coolste witte’ verf verminderen we de warmteopname in de stad, verbetert het klimaat en hebben we minder energie nodig voor airconditioning. We kunnen de hele stad koelen”, zegt Tim Kroeger, hoofd van het Monopol Colors-laboratorium.

Aan de andere kant van het kleurenspectrum staat Vantablack, de zwartste kleur ter wereld. De exclusieve rechten op het materiaal behoren toe aan de Britse kunstenaar van Indiase afkomst Anish Kapoor. Het materiaal kan 99,96% van het licht absorberen.

This entry was posted in Blog.