VOC paints

De evolutie van verf met een lage Voc

In de decennia voorafgaand aan de jaren zeventig waren de meeste verven voor woonhuizen op oliebasis. Nu zijn latex- of watergebaseerde technologieën de standaard.

Ze zijn over het algemeen gemakkelijk in gebruik en minder schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. De meeste industriële en commerciële coatings zijn echter op olie gebaseerde producten. Sommige van deze formuleringen gebruiken nog steeds dezelfde op olie gebaseerde technologieën met verschillende niveaus van vluchtige organische stoffen (VOS) ingrediënten in hun formuleringen.

In het verleden bevatten sommige van deze verfformuleringen grote hoeveelheden giftige oplosmiddelen en andere ingrediënten, zoals:

 • Benzeen
 • Formaldehyde
 • Dichloormethaan

Het probleem met deze giftige verbindingen is dat ze in ademende gassen veranderen wanneer ze in het milieu terechtkomen terwijl de verf opdroogt en uithardt. Naast de negatieve effecten op het milieu, is gebleken dat industriële en commerciële verven met hoge VOS-gehalten veel gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:

 • Kanker
 • Huidirritatie
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Keel-, neus- en longirritatie

De giftige chemicaliën en de negatieve effecten die ze hebben op onze lucht is gedeeltelijk de reden waarom de VS in 1970 de Clean Air Act (CAA) hebben aangenomen. Deze wet regelt de bron van luchtemissies om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. Aanvullende voorschriften volgden met de Amerikaanse National AIM Rule van 1999.

Verffabrikanten reageerden al snel met de toevoeging van verven en coatings met een laag VOS-gehalte aan hun productlijnen. Deze formules proberen dezelfde prestatiekenmerken te hebben met het gebruik van ingrediënten die minder schadelijk zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid, en helpen zich te houden aan de naleving van regelgevende instanties.

Wat zijn verven met een laag VOS-gehalte en waarom zijn ze beter voor het milieu?

VOS-arme verven bevatten minder giftige VOS-chemicaliën dan gewone verf, waardoor de ozonlaag minder wordt aangetast. Desondanks is er geen federale uitspraak over wat precies kwalificeert als “lage VOS”. Alle verven en coatings moeten voldoen aan de federale normen, maar er zijn verschillen als u zich door het land verplaatst. Gezien het feit dat elke staat of zelfs gebieden binnen een staat zijn eigen definitie kan hebben van wat “lage VOS” is, is het belangrijk om de limieten voor elke categorie in elk deel van het land te begrijpen.

Minimaal moet de federale kolom worden nageleefd. Afhankelijk van waar u woont of waar uw bedrijf is gevestigd, moet u mogelijk een van deze andere kolommen volgen.

VOC paints

Houd er rekening mee dat dit alleen van toepassing is op de basis van de verf, niet op de tint. Als u een tint kiest die een hoog gehalte aan VOS bevat en deze toevoegt aan een basisverf met een laag VOS-gehalte, kan het resulterende product hoger zijn dan de aanvaardbare VOS.

Hoewel verven met een laag VOS-gehalte nog steeds enkele VOS bevatten, bevatten ze veel minder giftige chemicaliën dan de bovengrenzen die zijn vastgesteld door de federale overheid.

Om te bepalen of een blik verf een laag VOS-gehalte heeft, kunt u altijd het etiket controleren of het veiligheidsinformatieblad (SDS) raadplegen.

Lage VOC versus lage HAP’s

Naast regelgeving met betrekking tot de VOC-emissies van een bedrijf, zijn sommige anderen verplicht om de hoeveelheid gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen (HAP’s) op hun jaarlijkse emissiedocumenten te vermelden. Hoewel de meeste VOC’s bijdragen aan ozonkwesties en -regelgeving, leveren HAP’s de belangrijkste bijdragen aan kanker en andere ernstige gezondheids- en milieuproblemen. Naast de meeste oplosmiddelen die als VOS worden vermeld, zijn er nog 187 HAP’s die oplosmiddelen bevatten zoals xyleen en tolueen, maar ook pigmenten zoals lood, chroom of andere verbindingen van zware metalen.

Voordelen en concurrentievoordelen

Er zijn veel redenen waarom u verf of coating met een lage VOS en een lage HAP zou moeten gebruiken in zowel commerciële als industriële toepassingen. Waaronder:

 • Lage grondwaterverontreiniging
 • Verminderde aantasting van de ozonlaag
 • Verminderde toxiciteit
 • Verminderde negatieve gezondheidseffecten op mensen
 • Gemakkelijker weggooien en opruimen
 • Lagere rook
 • Eenvoudiger onderhoud
 • Verminderde ecologische voetafdruk

Veel bedrijven en organisaties gaan nu ‘groen’, wat op de lange termijn financiële voordelen kan bieden via mogelijke kortingen en andere groene programma’s.

Er is ook een voordeel vanuit een branding- en marketingperspectief. Het laat het grote publiek zien dat uw organisatie om het milieu geeft, wat een positieve invloed kan hebben op de verkoop en het behoud van klanten.

This entry was posted in Blog.