Ilgiz Fazulzyanov

Hoe een juwelier uit Tatarstan JK Rowling en de hele wereld veroverde met zijn email: Ilgiz Fazulzyanov

Ilgiz Fazulzyanov wordt de meest herkenbare – zo niet de meest bekende – juwelier in Rusland genoemd. Motieven van het westen en het oosten, art nouveau en nationale tradities verstrengelen zich in de prachtige glas-in-lood- en emaildecoraties. Ze bevatten Egyptische ornamenten en vogels uit Centraal-Rusland, berichten aan Rene Lalique en echo’s van de cultuur van de Bulgaarse Tataren. Er was eens dat hij, een jonge kunstenaar zonder sieradenopleiding, in zijn thuisland werd beschouwd als een gedurfde parvenu – en tegenwoordig dromen alle grote merken van kostbare horloges en sieraden ervan om met hem samen te werken.

Ilgiz Fazulzyanov

Ilgiz Fazulzyanov werd geboren in Zelenodolsk bij Kazan. Van kinds af aan was hij dol op kunst en wist hij altijd dat hij kunstenaar zou worden. Hij studeerde in de jaren negentig aan een kunstacademie in Kazan, wat een periode van onzekerheid en vrijheid werd voor de Russische kunst. Verschillende van zijn leraren raakten in die tijd geïnteresseerd in traditionele decoratieve en toegepaste technieken (glas-in-lood, email, batik en vele andere) – gedurfde zoektochten en experimenten leidden tot de oprichting van een creatieve unie, waaronder enkele getalenteerde studenten. Inclusief Ilgiz.

De activiteiten van de vakbond bleken aanvankelijk zeer succesvol. Ze bestudeerden oude technologieën, herstelden gebrandschilderde ramen uit de 19e eeuw aan de Kazan Universiteit en ontwikkelden een reeks glas-in-loodportretten voor de Kleine Orgelzaal van het Kazan Conservatorium. De crisis verhinderde echter hun verdere werk. Glas-in-loodramen waren erg duur om te maken en in de nieuwe omstandigheden helemaal niet nodig. Maar plotseling werd Fazulzyanov aangeboden om aan traditionele Bulgaarse sieraden te werken – dit bepaalde zijn toekomstige carrière. Om een ​​nieuwe techniek van het werken met zilver te leren, werd hij niet naar de centra gestuurd voor de ontwikkeling van sieradenvakmanschap, maar naar meesters die ver van grote steden woonden. Maar zij waren het die de oude geheimen van nationale ambachten zorgvuldig bewaarden.

Ilgiz Fazulzyanov

Fazulzyanov perfectioneerde de verworven vaardigheden al in zijn geboorteland Kazan. Vrienden bestelden soms sieraden voor hem, maar de toekomstige beroemde kunstenaar slaagde niet voor de test voor professionele geschiktheid in de sieradenindustrie. Lokale ambachtslieden sloegen zijn zilveren oorbellen aan gruzelementen. Maar verrassend genoeg werd deze harde kritiek zijn krachtigste stimulans.

Hij had geen gespecialiseerde opleiding. Hij wist niet hoe hij het goed moest doen – en daarom was hij niet bang voor fouten. Twee jaar van gedurfde experimenten, proeven en ongelukken, ontdekkingen en missers werden met succes bekroond. Al in 1994 ontving Ilgiz de eerste prijs op de internationale wedstrijd voor jonge juweliers van moslimlanden in Pakistan. In 1995 werd hij partner van de Moscow Armory en begon hij deel te nemen aan tentoonstellingen in Europa. In de beginperiode van zijn carrière werkte hij vrij veel met zilver en hield hij hardnekkig vast aan de ornamentele stijl die kenmerkend is voor de decoraties van de Bulgaarse Tataren. Daarna werd hij uitgenodigd voor een tentoonstelling in Poitiers, waar Ilgiz kennis maakte met de technologie van het maken van gekleurd email. Bij het werken met zilver ontbrak het hem enorm aan kleur en het gebruik van sierstenen voldeed niet helemaal aan zijn wensen. En nu heeft hij het antwoord gevonden: gekleurd email.

Triomf van kleur

Ilgiz Fazulzyanov

Geïnspireerd herwerkte Fazulzyanov de collectie voor de tentoonstelling in Poitiers – en was een doorslaand succes. Emaillen, stevig versmolten met edele metalen, trokken de aandacht van het publiek. Vrijwel onmiddellijk daarna kreeg het merk Ilgiz F de kans om zijn sieraden te presenteren in de Zwitserse boetieks van het bedrijf Ambassador, en de lokale pers noemde Ilgiz zelf de “koning van het email”. En dit is waar – in Zwitserland, beroemd om zijn juweliers, is er geen meester gelijk aan Fazulzyanov.

Prijzen op het gebied van sieraadontwerp, solotentoonstellingen en samenwerkingsvoorstellen vielen hem als een hoorn des overvloeds toe. Europese merken beginnen grote belangstelling te tonen voor een ongewone kunstenaar uit Rusland. Zijn samenwerking met het horlogemerk Bovet bleek zeer effectief te zijn, waardoor Ilgiz volledige vrijheid van handelen kreeg. Zo ontstonden horloges met de mooiste miniaturen gemaakt in heet emaille techniek.

Fazulzyanov werd de eerste binnenlandse juwelier sinds Faberge die de eer had om zijn sieraden te presenteren in het Kremlin Museum in Moskou, en zijn oorbellen werden aangekocht door JK Rowling tijdens een van de buitenlandse tentoonstellingen.

Vogels, bloemen en toppen van de wereld

Ilgiz Fazulzyanov

Emaille is een oude techniek en wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt. Dit maakt Fazulzyanov echter geen retrograde, integendeel, al zijn werken zijn verrassend modern, hoewel ze verwijzen naar de culturen van de volkeren van de wereld of naar de Franse moderniteit.

Hij experimenteert voortdurend met materialen en heeft niet veel eerbied voor edelstenen. In de werkplaats van het merk Ilgiz F zijn ze immers bezig met het snijden van de zeldzaamste parels! En als voorheen de weigering om met grote dure kristallen te werken te wijten was aan financiële beperkingen (terwijl je met email prachtige sieraden kunt maken tegen relatief lage kosten), gebruikt Fazulzyanov ze tegenwoordig zelden, eerder vanwege een gebrek aan interesse in de waarde van de steen als zodanig.

Sinds Fazulzyanov de wereld veroverde met de ornamenten van de Bulgaarse Tataren, is het figuratieve aanbod van zijn ornamenten aanzienlijk uitgebreid. Nu kan men onder zijn werken buigingen naar Rene Lalique vinden, en oude Egyptische lotussen en dierlijke motieven. Naast de decoratief-ritmische zwaluwen in hun vlucht is er een volledig realistische kruisbek. Ringen, die doen denken aan Tiffany-lampen, zij aan zij met bijna levende irissen en lelies, terwijl goudvinken en flamingo’s zich gezellig voelen tussen de gebogen moderne lijnen. Misschien wel van bijzonder belang is de Great Peaks of the World-sieradencollectie gewijd aan bergen.

Ilgiz Fazulzyanov

Het merk Ilgiz F ondersteunt onder andere ook jong talent, organiseert shows van werken van hedendaagse meesters, masterclasses en lezingen. De galerij met dezelfde naam bijvoorbeeld, organiseerde de eerste tentoonstelling in Rusland en een van de weinige ter wereld die exclusief aan vrouwelijke juweliers was gewijd. Het is ontworpen om stereotypen over de ontoegankelijkheid van dit beroep voor vrouwen te verdrijven – de geschiedenis kent immers veel heldere vrouwelijke namen onder juweliers.

En aan deze hemel brandt de ster van Sybil Dunlop – zij het niet zo helder als veel andere getalenteerde vrouwen. Zij was het echter die de sieraden maakte die pasten bij de elfenprinsessen of koninginnen van de middeleeuwen.

Ilgiz Fazulzyanov
This entry was posted in Blog.