Wat is een Dutch oven en waarom heb je er een nodig

Als het op kookgerei aankomt, lijkt het soms alsof je de nieuwste apparatuur nodig hebt om een eenvoudig diner te bereiden. Loop door een winkel met apparatuur en u ziet een steeds wisselende uitstalling van nieuwe producten, elk ontworpen om u te helpen met meer gemak te koken. Maar de realiteit is dat beproefde potten en pannen, zoals de braadpan, u ver kunnen brengen.

Sommige vormen van de Dutch oven zijn er al honderden jaren, maar met de recente toename in populariteit zijn ze nog nooit zo populair geweest. Hoewel de kleurrijke modellen van de iconische fabrikant Le Creuset zeker gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de huidige rage, zouden Nederlandse ovens niet zo geliefd zijn als ze geen waarde hadden in de keuken. Als u besluit een brander te kopen, moet u natuurlijk rekening houden met verschillende factoren om het juiste ontwerp voor uw doeleinden te bepalen. Belangrijker nog, u zult eindeloos veel gelegenheden hebben om dit onmisbare keukengerei te gebruiken. (Hint: het is niet alleen voor soepen en stoofschotels!). Dit is alles wat u moet weten over de aanschaf van een Dutch oven en wat u ermee kunt doen als u hem eenmaal in uw keukenarsenaal hebt. 

Wat is een Dutch oven?

Wat is een Dutch oven en waarom heb je er een nodig?

Als het op keukengerei aankomt, lijkt het soms alsof u de allernieuwste apparatuur nodig hebt om een eenvoudig diner te bereiden. Loop door een winkel met apparatuur en u ziet een steeds wisselende vitrine met nieuwe producten, elk ontworpen om u te helpen met meer gemak te koken. Maar de realiteit is dat beproefde potten en pannen, zoals de braadpan, u ver kunnen brengen.

Sommige vormen van de Dutch oven zijn er al honderden jaren, maar met de recente stijging in populariteit zijn ze nog nooit zo populair geweest. Hoewel de kleurrijke modellen van de iconische fabrikant Le Creuset zeker gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de huidige rage, zouden Nederlandse ovens niet zo geliefd zijn als ze geen waarde hadden in de keuken. Als u besluit een brander te kopen, moet u natuurlijk rekening houden met verschillende factoren om het juiste ontwerp voor uw doeleinden te bepalen. Belangrijker nog, u zult eindeloos veel gelegenheden hebben om dit onmisbare keukengerei te gebruiken. (Hint: het is niet alleen voor soepen en stoofschotels!). Dit is alles wat u moet weten over de aanschaf van een Dutch oven en wat u ermee kunt doen als u hem eenmaal in uw keukenarsenaal hebt. 

Wat is een Dutch oven?

Met de constante toevloed van producten die de markt overnemen, kan het moeilijk zijn om te weten wat elk product anders maakt. De algemene opvatting is dat een Dutch oven bestaat uit een brede pan, relatief ondiep en voorzien van een dicht deksel om de warmte binnen te houden. De pan heeft ook een dikke bodem en wanden die de inwendige temperatuur stabiel houden. Deze eigenschappen maken het geschikt voor bruinen, smoren, bakken, braden en zelfs smoren. Nederlandse ovens hebben handvatten aan beide zijden, wat u zult waarderen wanneer u een zwaar gerecht probeert op te tillen. Ze zijn er ook in verschillende kleuren, maten en materialen als u een stijlstatement wilt maken.

Je zou gelijk hebben te veronderstellen dat de Nederlanders verantwoordelijk waren voor het populaire keukengerei. De keuken geeft aan dat het ontwerp afkomstig is uit Nederland, waar in de 17e eeuw een revolutionaire zandvorm voor het gieten van metaal werd ontwikkeld. Het gladde oppervlak was ideaal voor ijzeren gebruiksvoorwerpen, die urenlang boven een vuur werden verhit. Tegenwoordig wordt de pot over de hele wereld geproduceerd, maar de naam is toch blijven hangen.

Wat is een Dutch oven?

Met de constante toevloed van producten die de markt overnemen, kan het moeilijk zijn te weten wat elk product onderscheidt. De algemene opvatting is dat een Dutch oven bestaat uit een brede pan, relatief ondiep en voorzien van een dicht deksel om de warmte vast te houden. De pan heeft ook een dikke bodem en wanden die de inwendige temperatuur stabiel houden. Deze eigenschappen maken het geschikt voor bruinen, smoren, bakken, braden en zelfs smoren. Nederlandse ovens hebben handvatten aan beide zijden, wat u zult waarderen wanneer u een zwaar gerecht probeert op te tillen. Ze zijn er ook in verschillende kleuren, maten en materialen als u een stijlstatement wilt maken.

Je zou gelijk hebben te veronderstellen dat de Nederlanders verantwoordelijk waren voor het populaire keukengerei. De keuken geeft aan dat het ontwerp afkomstig is uit Nederland, waar in de 17e eeuw een revolutionaire zandvorm voor het gieten van metaal werd ontwikkeld. Het gladde oppervlak was ideaal voor ijzeren gebruiksvoorwerpen, die urenlang boven een vuur werden verhit. Tegenwoordig wordt de pot over de hele wereld geproduceerd, maar de naam is toch blijven hangen.

Heb je een Nederlandse oven nodig?

Natuurlijk zijn behoeften relatief en terwijl de ene thuiskok tevreden is met een microgolfoven en een broodrooster, heeft de andere misschien het nieuwste keukenapparaat nodig. Hoewel u zich zeker kunt voeden zonder een friteuse te bezitten, zijn er verschillende factoren die van een friteuse een investering maken die de moeite waard is. 

Als u van koken houdt of het proces wilt vereenvoudigen, zijn Nederlandse ovens een geweldig hulpmiddel vanwege hun veelzijdigheid. Ze kunnen op ontelbare manieren worden gebruikt om een onbeperkt aantal gerechten te bereiden. In plaats van uw pan, pan en ovenschaal overhoop te halen, kan een braadpan als kameleon fungeren en van rol wisselen naargelang uw behoeften. Volgens OvenSpot betekent een gelijkmatige warmtecirculatie dat uw voedsel gelijkmatig gaart zonder dat u er voortdurend toezicht op hoeft te houden. Dankzij het goed gesloten deksel gaat er geen smaak verloren door verdamping, maar slaat de condens terug op het voedsel, waardoor de smaak wordt versterkt.

Hoewel het prijskaartje van een Nederlandse oven regelmatig de drie cijfers bereikt, is het niet nodig om veel geld uit te geven. Als u besluit failliet te gaan, prijzen liefhebbers het feit dat Nederlandse ovens een leven lang meegaan en dan nog wat.  

Dutch oven versus pot

Op het eerste gezicht ziet een Dutch oven eruit als een pan van gietijzer en niet van roestvrij staal. Ze hebben inderdaad uiterlijke gelijkenissen, zoals hoge muren en twee handgrepen. Cookware Insider legt echter uit dat de pan groter en lichter is en ideaal is voor het bewaren van grote hoeveelheden ingrediënten en vloeistoffen. Dit maakt het een geweldige optie voor soepen, bouillons en alle andere recepten waarbij vloeistof moet worden afgetapt. Hollandse ovens zijn korter en zwaarder, waardoor het moeilijker is overtollig vocht af te voeren.

Omdat Nederlandse ovens dikker zijn, behouden ze een constante temperatuur nadat ze eindelijk zijn opgewarmd, en stralen ze warmte uit zodat de ingrediënten gelijkmatig garen. OvenSpot wijst erop dat roestvrijstalen potten deze kwaliteit niet hebben. De dikke structuur betekent dat Nederlandse ovens zowel op het fornuis als in de oven kunnen worden gebruikt, waardoor ze een goede optie zijn voor recepten waarbij je langere tijd moet stoven (via Cookware Insider). Intussen zijn potten niet geschikt voor de oven, deels omdat ze veel dunner zijn en meestal te lang om erin te passen.

U kunt zich waarschijnlijk behelpen met slechts één van de twee kookgerei, maar als u een breed culinair repertoire hebt met soepen, bouillons, langzaam gegaard vlees, gebraad, dan zijn beide praktisch.

Dutch oven vs. braadpan

Braadpan en braadpan worden regelmatig verwisseld, en Pedia wijt deze verwarring ten dele aan verkeerde etikettering door fabrikanten en recepten. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de functionaliteit, en Pedia legt uit dat braadpannen alleen voor de oven zijn, terwijl Nederlandse ovens op het fornuis kunnen worden overgezet. Dit kenmerk maakt eenpansgerechten minder veelzijdig en niet altijd een haalbare vervanger voor Dutch oven recepten.

Potten zijn meestal groter en ondieper, ideaal voor het bereiden van hetzelfde gerecht. Ze kunnen gemaakt zijn van glas, keramiek, aluminium of gietijzer, waarbij het laatste materiaal de voorkeur geniet voor Nederlandse ovens. Dutch Ovens Cookware wijst erop dat omdat braadpannen meestal veel lichter zijn, ze gemakkelijker schoon te maken zijn. Anderzijds zijn de materialen die voor braadpannen worden gebruikt, kwetsbaarder, in tegenstelling tot gietijzer, dat gewoon goed moet worden onderhouden. De twee stukken kookgerei zijn voorzien van een nauwsluitend deksel dat de warmte laat circuleren, waardoor een gelijkmatige bereiding wordt gegarandeerd. Dankzij de handgrepen aan beide uiteinden kunnen braadstukken en braadpannen gemakkelijk op tafel worden gezet om te worden opgediend.

Dutch oven versus multicooker

Hoewel een Dutch oven ideaal is voor langzaam koken, is het geen multicooker. Volgens Slow Cooking Perfected is een multicooker een pan met een elektrisch verwarmingselement. Dit betekent dat de stekker in het stopcontact kan worden gestoken zonder oven of kookplaat. U kiest gewoon de verwarmingsstand en -duur en koken maar. Dit betekent dat u ‘s ochtends de ingrediënten in de multicooker kunt gooien en gemakkelijk thuis kunt komen voor het avondeten.

Deze niet-storende kwaliteit heeft zijn voordelen, maar het betekent ook dat de kok minder controle heeft over het proces. In de braadpan kunt u hetzelfde gerecht gemakkelijk bruinen, stoven of smoren om de algemene smaak te verbeteren. De algemene consensus is dat de resultaten van koken in een slow cooker in vergelijking smaak missen en niet zo voedzaam zijn. Toch heeft de elektrische kookpan zijn nut, en The Kitchn merkt op dat hij vooral nuttig is voor het zachter maken van grote, taaie stukken vlees.

Zijn alle Nederlandse ovens bestand tegen hoge temperaturen?

Handvatten van niet-bestendige materialen zoals plastic of hout zijn een groot probleem bij het gebruik van een Dutch oven (via Dutch oven cookware ). OvenSpot raadt aan dat u zich vertrouwd maakt met uw specifieke braadpan model, omdat er verschillen zijn in hittebestendigheid tussen dezelfde fabrikant. Dutch Ovens Cookware geeft aan dat populaire modellen meestal temperaturen tussen 375 en 500 F hebben als het gaat om hittebestendigheid. Laten we eerlijk zijn, tenzij u regelmatig boven een open vuur kookt, zou 500 F heet genoeg moeten zijn voor uw behoeften. Als u meer zoekt, raadt Oven Spot aan te zoeken naar verouderd gietijzer. Hittebestendig tot 700 F, geschikt voor zelfs de meest experimentele keuken thuis.

Tot slot zijn er, naast de maximumtemperaturen en materialen, voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat uw Dutch oven goed tegen de hitte bestand is. OvenSpot waarschuwt tegen het verhitten van kookgerei als er geen vloeistof of vet op de bodem van de pan ligt. Dutch Ovens houden de warmte vast, dus u hoeft niet op maximumtemperatuur te koken. Vermijd ook het wisselen tussen verschillende temperaturen om te voorkomen dat de emaillaag barst. 

Hoe te koken in een Nederlandse oven

Wanneer u vlees bakt, verhit dan een pan met olie en werk in batches om de buitenkant goed bruin te krijgen. Nederlandse ovendeksels staan erom bekend luchtdicht te zijn, wat helpt om vocht vast te houden. Als u de saus echter langzaam laat sudderen, laat u het deksel open of op een kier staan om het water te laten verdampen. 

U bent misschien gewend om de temperatuur in uw pan tot het maximum op te voeren, maar omdat de Dutch oven warmte vasthoudt, hoeft u niet tot het uiterste te verwarmen. Real Simple adviseert om het laag en langzaam te houden, zodat de smaak zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen terwijl de ingrediënten koken. Doordat de ingrediënten worden gebruind en vervolgens op een laag vuurtje worden gekookt of in de loop van de tijd worden gestoofd, wordt de smaak versterkt door het meerstappenproces. Denk eraan dat u tijdens het stoven niet te gaar kookt, want al het vocht en de smaak zullen door het gerecht blijven gaan.

Welke recepten kunnen in de braadpan worden bereid?

Een deel van de aantrekkingskracht van de Dutch oven is het brede scala aan kookmogelijkheden dat hij biedt. Aangezien u kunt braden, sudderen, stoven, bakken, braden enzovoort, is er geen tekort aan recepten voor de Dutch oven die u kunt bereiden met het stevige kookgerei. De kenmerken van de pan maken hem ideaal voor het langdurig garen van vlees, tot het mals wordt. Dankzij het stevige materiaal kunt u het vlees eerst in de pan braden en vervolgens met het vocht verder laten garen in de oven. Als je Nederlandse oven groot genoeg is, kun je er zelfs een hele kip in braden.

Elk gerecht, zoals stoofpotjes of soep, dat een lange kooktijd vereist, heeft baat bij een goed sluitend braaddeksel. In feite is dit kookgerei perfect voor het koken van uw wonderen in één pot (iemand voor chili?). In deze veelzijdige pan kunt u alles klaarmaken, van pasta tot risotto, ossenstaarten of gevulde paprika’s. Hoewel het misschien niet het eerste gebruik is waar je aan denkt, stelt Today zelfs voor om een Dutch oven te gebruiken om in te roerbakken. We zullen ons verdiepen in het bakken van brood in de braadpan, maar de mogelijkheden zijn niet beperkt tot knapperig zuurdesem. Cornbread, cakes en muffins kunnen in een multifunctionele schaal worden gebakken.