Email – een tijdloze trend

Wilt u een uniek juweel bezitten? Kies voor juwelen met gekleurd email. Immers, ondanks dat het tegenwoordig nogal handwerk is. Elk van deze juwelen is op zijn minst een beetje anders.

In de vaktaal is emailleren het aanbrengen van smeltbaar glas op een metalen oppervlak. Gekleurde emails worden ook op metalen juwelen aangebracht. Emailles verschillen in samenstelling en in de manier waarop ze op het oppervlak worden aangebracht. Cloisonné, filigraan en afgeschuind email zijn verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken: het aanbrengen van warm email op het metaal. De naam van elke methode is veelzeggend en spreekt voor zich.

Het cloisonne-emaille dankt zijn naam aan de gouden of zilveren cellen die op het oppervlak van het sieraad (goud of zilver) worden gesoldeerd, al naar gelang het ontwerp. Het is in deze cellen dat het emailpoeder bij een temperatuur van 600-800 graden smelt en in glas verandert. Het ornament met champlevé-emaille wordt gemaakt door het metaal “eruit te halen”, waarbij de uitsparingen worden opgevuld met emailpasta. De champlevé-emaille techniek is de oudste en de gemakkelijkste om te maken. De techniek van geschilderd email (of filigrein) is het beschilderen met gekleurd email. Er zijn geen tussenschotten of holtes in deze techniek. Het email wordt in lagen op het sieraad aangebracht en gebakken tot de door de juweelontwerper geplande verhaallijn is voltooid.

Juwelen met email worden onderverdeeld in warm en koud email, naar gelang van de wijze van zetten

Heet emaille is een absolute favoriet. De juwelen worden verhit tot 600-800 graden Celsius in speciale moffelovens. Het glazuur wordt stevig op het metaal gebakken. De juwelen worden gekoeld, schoongemaakt en gepolijst. En vandaag is het juist de aanwezigheid van warm email in de versiering van een sieraad dat het sieraad in de hogere rang verheft.

Koud email is in wezen met glasvezel versterkte kunststof. Het bestaat in twee-componenten, warmtehardende en lichthardende versies. De tweecomponenten koudlak wordt in de juiste verhouding gemengd en op het product gegoten. Het is zo simpel als een manicure salon. Warmhardend koud emaille is vergelijkbaar met warm emaille, maar het smelt pas bij 160 graden. Elke huisvrouw in haar keuken zal de boeien in armbanden rijgen. Het is waar dat dit glazuur niet gepolijst kan worden – het laat een matte afwerking achter. Het nadeel van warmtehardend email is de geringe sterkte. Indien gewenst kan het met de vingernagel worden platgedrukt. Lichthardend koud email is qua eigenschappen vergelijkbaar met lichthardende tandvullingen. De oplossing die op het oppervlak wordt aangebracht, wordt bestraald met een UV-lamp, waardoor het glazuur hard wordt. De hardheid van het glazuur ligt ergens tussen warm en koud hittegehard glazuur in.

Het glazuur wordt al sinds de oudheid gebruikt. De eerste emaille dateert van 1400-1500 na Christus. Het werd aangebracht over goud of koper. Later, in de vroege Middeleeuwen, begon men brons en zilver als basis te gebruiken. In de Middeleeuwen bereikte de kunst van de emailjuwelen haar hoogtepunt in Byzantium in de vorm van cloisonné-emaille. In Rusland behoren de oudste ornamenten met email tot de III-V eeuwen na Christus. Monsters van champlevé email op koper zijn gevonden in de Dnjepr-regio en in het gebied van de rivieren Oka en Desna. En oud Russisch cloisonné email op goud en zilver werd gedateerd XI-XII eeuwen.

Email versieringen werden altijd op gelijke voet met edelstenen gewaardeerd. Elk stuk is een minutieus, delicaat kunstwerk. Het onmiskenbare voordeel van email is het rijke, heldere palet. De verscheidenheid van de kleuren maakt het mogelijk deze juwelen te combineren met elke stijl: een lichte jurk, een kostuum of een avondjurk. De verscheidenheid aan kleuren maakt het mogelijk dit soort juwelen te combineren met elke stijl: van een lichte jurk tot een stoer pak en een avondjurk. – worden zeer gewaardeerd. Juwelen met email combineren twee schijnbaar onverenigbare materialen – metaal en glas. De duurzaamheid van dergelijke juwelen is vrijwel onbeperkt, en als alles correct wordt gedaan, volgens alle regels, zal email zelfs na lange tijd zijn glans niet verliezen, even helder en kleurrijk blijven. Bovendien wordt het glazuur niet aangetast door agressieve milieu-invloeden.

Elegante en geraffineerde ringen, oorbellen of hangers zullen het hart van een echte schoonheidsliefhebber sneller doen kloppen. De harmonieuze combinatie van verschillende tinten, de opvallende harmonie van rijke kleuren en met groot vakmanschap geslepen stenen, het originele design – dit alles laat niemand onverschillig.

De tandem van email en edelmetaal komt niet voor in één enkel stuk, maar eerder in sets van meerdere stukken. Hoe ingewikkelder en levendiger de belichaming van het email is, des te spannender is het om te zien hoe het opgaat in het algemene ontwerp.

Hoe ingewikkelder en levendiger de ontwerpen in de geëmailleerde juwelen zijn, hoe prestigieuzer de juwelen zelf zullen zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om hangers of zilveren oorbellen die zijn gemaakt in de oude Griekse stijl of in de stijl van het oude Oosten. Zeer populair zijn nu producten in de kenmerkende Russische stijl. En wie ze bekijkt, krijgt de indruk dat ze niet alleen zijn vervuld van juwelenvakmanschap, maar ook van een bijna tastbaar gevoel voor die tijd.

Het moet gezegd dat edelstenen gezet in zilveren of gouden juwelen moeilijk iemand kunnen verrassen, omdat iedereen er al lang aan gewend is. Email is een heel andere zaak! We kunnen zeggen dat het vandaag een tweede geboorte beleeft. Zulke zilveren voorwerpen zien er heel ongewoon en kleurrijk uit, en het lijkt wel of ze leven. En daarom worden ze terecht als uniek en onnavolgbaar beschouwd. En vrouwen zijn terecht dol op email juwelen.