Metalen emailleren is een complex, sterk gemechaniseerd proces

Emailleren werd wijdverbreid aan het eind van de 19e eeuw. Stalen en gietijzeren onderdelen werden gecoat met email om ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Aanvankelijk werd email gebruikt voor het coaten van keukengerei.

In de wereld van vandaag worden emaille coatings niet alleen gebruikt bij de productie van kookgerei, maar ook bij de productie van boilers, gootstenen, badkuipen, klokken, uithangborden, winkeluitrusting, bewegwijzering en nog veel meer.

Het moderne emailleren van metalen is een complex, sterk gemechaniseerd proces dat wordt uitgevoerd op transportbanden met moderne apparatuur (minder vaak in emailleringswerkplaatsen).

Geëmailleerd zacht staal is een uitstekend materiaal voor elke soort productie. Het is zeer sterk, hard en kost toch aanzienlijk minder dan andere metalen. Zijn hoge brandbestendigheid maakt het mogelijk verschillende emailletechnieken en loodvrij emailleren toe te passen.

Het emailleren van ferrometalen is heel bijzonder. Een modern emailleringsproces verloopt als volgt: na reiniging (dit omvat mechanisch schrobben met borstels en beitsen in zoutzuur of zwavelzuur) wordt het voorwerp grondig gewassen in koud water en opnieuw geschrobd. Vervolgens wordt het kort ondergedompeld in een oplossing van soda op hoge temperatuur, afgespoeld met water en opnieuw bekrast. Het product wordt tijdelijk bedekt met een sodafilm die het metaal zal beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Metalen emailleren: methoden

Er zijn twee soorten email: een primer en een topcoat. Primer is gewoonlijk zwart en zeer vuurvast. Tijdens het bakken verbleekt het niet, maar bedekt het het metaal in een poreuze massa.

Het aanbrengen van email heeft ook zijn eigenaardigheden. Er zijn twee methoden: droog en nat.

De droge methode is vrij zeldzaam in de moderne wereld. In het verleden werd het veel gebruikt om gietijzeren voorwerpen te beschermen. Een roodgloeiend metalen voorwerp werd aan een draaiende kraan gehangen en voordat het metaal was afgekoeld, werd het email gepoederd en gebakken.

De natte methode is momenteel de meest gebruikelijke. Natte emaillering van metaal is een complex en tijdrovend proces. Het email wordt met water ingewreven en op het voorwerp aangebracht. Het voorwerp wordt vervolgens gedroogd bij 50 graden en grondig gebakken. Ongebakken email is zeer broos. Het is gemakkelijk om sporen achter te laten op vers email, zelfs na het bakken. Het glazuur wordt tweemaal aangebracht en gebakken. Eerst met de primer en dan met de dekkende gekleurde email.